Home » Crypto Weetjes » Bitcoin Mining – wat is dat en hoe werkt het?

Bitcoin Mining – wat is dat en hoe werkt het?

Bitcoin gokken is leuk en heeft een hoop voordelen, maar waar komt BTC vandaan en hoe worden ze beschikbaar voor het publike? Dat gebeurd aan de hand van BTC mining.
Bitcoin-mining is het proces van het maken van nieuwe bitcoins door extreem gecompliceerde wiskundige problemen op te lossen die transacties in de valuta verifiëren. Wanneer een bitcoin succesvol is gemined, ontvangt de miner een vooraf bepaalde hoeveelheid bitcoin

Bitcoin is nog steeds de grootste cryptocurrency volgens marktkapitalisatie en het toevoegen van meer aan de bestaande circulatie wordt Bitcoin Mining genoemd. Interessant is dat mining ook verwijst naar het proces van het vastleggen van Bitcoin-transacties op de blockchain.

Wat is het Bitcoin-netwerk?

Het Bitcoin-netwerk is een gedecentraliseerd wereldwijd grootboek (de ledger) met een enorme lijst met tijdgestempelde transacties. Elke tien minuten wordt het grootboek bijgewerkt door ‘blokken’ toe te voegen met daarin een lijst met nieuwe transacties. Het bestaan ​​van de ledger, dat vrijelijk wordt onderhouden door duizenden mensen die bekend staan ​​​​als knooppunten, stelt iedereen in staat om zowel de huidige staat van Bitcoin-eigendom als de hele geschiedenis ervan te zien.

Waarom Bitcoin ‘mijnen’?

Bitcoin mining is een groot onderdeel van de manier van het netwerk om consensus te verkrijgen over de huidige status van het grootboek. Omdat er geen centrale autoriteit is die bepaald of transacties al dan niet gestructureerd moeten worden om in nieuwe blokken te passen. In plaats daarvan wordt de status van de ledger coöperatief en door coördinatie tussen knooppunten vastgesteld, volgens het Bitcoin-protocol.

De meeste knooppunten verifiëren alleen de geldigheid van een transactie, slaan het grootboek op en informeren de andere knooppunten over de eventuele wijzigingen. Aan de andere kant concurreert een subset van knooppunten, bekend als miners, om nieuwe blokken te maken. Deze miners veranderen feitelijk de status van het grootboek, over wie wat bezit, wanneer nieuwe blokken worden gegenereerd.

Wie kan Bitcoin minen?

Hoewel individuen in het begin van de Bitcoin konden strijden om blokken met een gewone thuiscomputer, is dit niet langer het geval. Dit komt doordat de moeilijkheid van het minen van BTC in de loop van de tijd verandert. Tegenwoordig zijn het grote ‘farms’ waar nonstop gemined word.
Om Bitcoin te kunnen ‘minen’ en om in aanmerking te komen om een nieuw blok toe te voegen moet eerst het Proof of Work worden voltooid.

Hoe wordt een nieuwe transactie toegevoegd?

Bitcoin miners selecteren legitieme of ongeldige transacties uit een pool van potentiële transacties die door knooppunten naar het netwerk worden uitgezonden. Deze transacties worden opgeslagen in een ‘memepool’.

De eerste miner die het Proof of Work voltooit, zendt het voorgestelde nieuwe blok uit naar het bredere netwerk van knooppunten, dat vervolgens valideert dat het blok voldoet aan de protocolvereisten. Als dat het geval is word het blok toegevoegd.

Zorgen over energieverbruik

Voor het grootste deel van het korte bestaan ​​van Bitcoin is mijnbouw een energie-intensieve onderneming geweest. De hoge energiekosten die gepaard gaan met bitcoin-mijnbouw hebben de aandacht getrokken van campagnevoerders voor klimaatverandering, die de praktijk de schuld geven van verhoogde emissies. Volgens sommige schattingen verbruikt Bitcoin-mijnbouw dezelfde hoeveelheid elektriciteit als hele landen. Dit is een van de redenen waarom veel crypto-experts en influencers erop aandringen dat Bitcoin verandert van Proof of Work-consensus naar Proof of State-consensusmechanisme. Ondertussen zijn er grote projecten aan de gang om BTC mining groen te maken.

Scroll to Top